Corpul European de Solidaritate - Proiecte de solidaritate

Termen de înscriere
30 Aprilie 2020
ID program
EU0010002395
ID outline
RO0010000607
Data de finalizare
00 0000
Tip eveniment
Voluntariat

Proiectele de solidaritate sunt proiecte ale Corpul European de Solidaritate, inițiativă lansată de Comisia Europeană și anunțată de președintele Juncker în discursul privind starea Uniunii Europene din Parlamentul European, din 14 septembrie 2016.

Proiectele de solidaritate sunt proiecte de voluntariat inițiate, dezvoltate și implementate de un grup de cel puțin 5 tineri, care durează între 2 și 12 luni. Acestea dau tinerilor șansa de a lua inițiativa de a răspunde problemelor și provocărilor din jurul lor, din comunitatea locală în care locuiesc, iar unele dintre ele pot aborda și probleme regionale sau chiar naționale.

Proiectele de solidaritate trebuie să aibă impact asupra comunității locale, abordând problemele locale, orientându-se către un anumit grup sau dezvoltând oportunități locale (în special în comunitățile situate în zone rurale, izolate sau marginalizate), dar și prin implicarea diferiților actori și dezvoltarea de noi parteneriate.

 

Cine poate lua parte

Un grup de minimum 5 tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, care sunt rezidenți legali într-una din țarile participante (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Marea Britanie, Islanda, Republica Macedonia de Nord, Turcia) și care s-au înregistrat în Corpul European de Solidaritate.

 

Cum funcționeazã

Proiectele de solidaritate trebuie să răspundă provocărilor din cadrul comunităților, dar trebuie să prezinte în mod clar valoare adăugată europeană.

Participarea la un proiect de solidaritate este o experiență importantă de învățare nonformală prin care tinerii se pot dezvolta din punct de vedere personal, educațional, social și civic.

Un proiect de solidaritate este constituit, în mod obișnuit, din următoarele etape:

- Pregătire;

- Implementare activități;

- Urmărire (inclusiv evaluarea activităților, precum și diseminarea rezultatelor proiectului).

 

Activitățile vor avea loc în țara de reședință a participanților, facilitând participarea tinerilor cu oportunități reduse care ar putea întâmpina dificultăți privind implicarea în activități transnaționale.

Unul dintre participanți își va asuma rolul de reprezentant legal care va fi responsabil de trimiterea cererii de candidatură (cu excepția cazului în care o organizație trimite candidatura în numele grupului).

Grupul va organiza distribuirea sarcinilor și responsabilităților, coordonarea activităților în raport cu obiectivele proiectului.

 

Organizare

Un grup de tineri care planifică un proiect de solidaritate poate, de asemenea, să caute sprijin din partea unei organizații care poate fi orice organism public sau privat.

O organizație poate depune candidatura în numele lor pentru un grant în cadrul Corpului European de Solidaritate.

Rolul organizației trebui să fie, în special, administrativ, să sprijine grupul privind sarcinile administrative și financiare pe durata proiectului. Cu toate acestea, organizația poate oferi și sprijin și îndrumare în identificarea și documentarea rezultatelor învățării.

 

Coach

Tinerii care desfășoară un proiect de solidaritate pot fi sprijiniți de un coach, un voluntar sau un profesionist, care ar putea avea experiență în munca de tineret pentru coordonarea grupurilor de tineri și pentru sprijinirea participării acestora.

Ea/el poate juca roluri diferite în funcție de nevoile unui anumit grup de tineri. Coach-ul rămâne în afara proiectului de solidaritate, nu poate fi membru al grupului și nici nu are legături cu organizația care trimite candidatura (dacă există).

Coach-ul poate sprijini grupul de tineri în pregătirea, implementarea și evaluarea proiectului, pe baza nevoilor grupului.

Coach-ul poate facilita și promova calitatea procesului de învățare și poate ajuta la identificarea și documentarea rezultatelor învățării la sfârșitul proiectului. Aceștia pot fi voluntari sau profesioniști.

 

Cine poate trimite candidatura

Orice organism public sau privat trebuie să trimită formularul de candidatură în numele grupului care va implementa proiectul, la Agenția Națională a țării în care candidatul își are reședința legală.

 

Termene limită

 - 11 februarie, ora 12:00 (amiază, ora Bruxelles-ului), pentru proiectele care încep în perioada 1 mai - 30 septembrie a aceluiași an;

- 30 aprilie, ora 12:00 (amiază, ora Bruxelles-ului), pentru proiectele care încep în perioada 1 august și 31 decembrie a aceluiași an;

- 1 octombrie, ora 12:00 (amiază, ora Bruxelles-ului), pentru proiectele care încep în perioada 1 ianuarie - 31 mai a anului următor.

 

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați Ghidul Corpului European de Solidaritate.

Termen de înscriere
30 Aprilie 2020
ID program
EU0010002395
ID outline
RO0010000607
Data de finalizare
00 0000
Tip eveniment
Voluntariat
Portalul European pentru tineret
Următoarele termene limită
LATEST NEWS
13 Aprilie 2022

Most important data regarding the NA activity in 2021

24 Noiembrie 2020

Erasmus accreditation is a way to access mobility activities under the new Erasmus+ programme. Accreditation is like a membership card for organisations who want to benefit from Erasmus mobility activities.

Portalul European pentru tineret
Următoarele termene limită
LATEST NEWS
13 Aprilie 2022

Most important data regarding the NA activity in 2021

24 Noiembrie 2020

Erasmus accreditation is a way to access mobility activities under the new Erasmus+ programme. Accreditation is like a membership card for organisations who want to benefit from Erasmus mobility activities.

 
This site uses cookies. If you continue browsing you accept them by default.
More information here.