Ciclul de formare și evaluare

 

Ce este ciclul de formare și evaluare

Implicarea în Corpul European de Solidaritate este o experiență de învățare extraordinară care, nu numai că îți crește sentimentul de solidaritate și de implicare activă în societate, dar, în același timp te dezvoltă atât din punct de vedere personal cât și profesional. Iar pentru organizații, reprezintă o excelentă ocazie prin care pot contribui în comunitate prin activități de solidaritate. 

Una din caracteristicile foarte importante în cadrul proiectelor de voluntariat și ocupaționale este dată de faptul că, pe lângă proiectul în sine, beneficiezi de participarea la o serie de evenimente prin ciclul de formare și evaluare care îți oferă susținere și ghidaj înainte, în timpul și după activitate, dar și ocazia de a reflecta asupra rezultatelor de învățare și a acționa pentru prevenirea eventualelor riscuri. Aceste evenimente completează sprijinul primit de tineri, fără a îl înlocui pe cel oferit de organizațiile care îi găzduiesc care au la dispoziție instrumente specifice, inclusiv prin activități de mentorat.

În plus, acum și organizațiile beneficiază activități dedicate în cadrul ciclului de formare și evaluare.

Ciclul de formare și evaluare NU se aplică proiectelor de solidaritate.

 

Ciclul de formare și evaluare pentru participanți

Constă în activități și întâlniri precum:

  • formare înainte de plecare  (pre-departure training) doar pentru tinerii care vor efectua activități în alte țări prin oferirea de informații cu privire la Corpul European de Solidaritate, pregătirea pentru specificul proiectului și al culturii în care vor merge, dar și aspecte practice precum asigurare,  aspecte financiare, aspecte legale, condiții de lucru etc
  • formare la sosire (on-arrival training) pentru toți tinerii participanți cu obiective legate de introducere în specificul cultural și al programului, pregătire pentru experiența și provocările care pot apărea în proiect (comunicare, învățare interculturală, drepturi și obligații, planificarea procesului de învățare, prevenirea conflictului, managementul crizelor etc), activități de networking, etc. De obicei, un astfel de curs durează cinci zile și este organizat de către Agenția Națională pentru tinerii implicați în activități de minim 2 luni. Pentru tinerii implicați în activități care durează între 2 săptămâni și 2 luni, formarea la sosire va fi realizată de către organizația de suport. Detalii cu privire la obiective și temele abordate găsiți AICI.
  • evaluare intermediară (mid-term evaluation) crează un context prin care participanții își evaluează experiența până la acel moment și au ocazia să reflecteze asupra actvitităților, rolului și suportului oferit de organizație dar și asupra propriilor lor contribuții la proiect, ce au învățat și cum pot folosi cât mai bine timpul rămas la dispoziție în proiect. De obicei, un astfel de eveniment durează trei zile și este organizat de către Agenția Națională pentru tinerii implicați în activități de minim 6 luni. Detalii cu privire la rezultatele urmărite și temele abordate găsiți AICI.
  • întâlnire anuală a participanților ESC (doar pentru participanții români în proiecte) poate avea rol de întâlnire de evaluare la finalul proiectului, de creare și dezvoltare a unei rețele de alumni și reflecție asupra lecțiilor învățate în proiecte.
Calendarul sesiunilor de Formare la sosire (OAT - OnArrival Training) și Evaluare intermediară (MTE - MidTerm Evaluation) AICI


Ciclul de formare și evaluare pentru organizații

Constă în activități și întâlniri precum:

  • formare pentru organizații care au obținut recent certificatul de calitate pentru a asigura înțelegerea rolului și responsabilităților organizațiilor, suport practic și tehnic legat de managment de proiect, suport pentru tinerii cu oportunități reduse sau înțelegerea rolului mentorului
  • întâlnire anuală a organizațiilor ESC cu scopul de a împărtăși experiențe și bune practici, promova povești de succes și dezvolta activități de networking

 

Mai multe detalii sunt disponibile în ghidul programului (vezi secțiunea START)


 

LATEST NEWS
13 Aprilie 2022

Most important data regarding the NA activity in 2021

24 Noiembrie 2020

Erasmus accreditation is a way to access mobility activities under the new Erasmus+ programme. Accreditation is like a membership card for organisations who want to benefit from Erasmus mobility activities.

 
This site uses cookies. If you continue browsing you accept them by default.
More information here.