Erasmus+ oferă oportunităţi pentru elevii din învăţământul vocaţional (şcoli profesionale, licee şi şcoli postliceale) şi pentru ucenici de a se forma profesional şi/sau de a dobândi experienţă la locul de muncă, experienţă care să le permită de asemenea dezvoltarea de noi abilităţi şi competenţe de comunicare într-o limbă străină.
Stagiile de formare profesională în altă ţară îmbunătăţesc procesul de tranziţie de la educaţie şi formare către piaţa muncii consolidând în acelaşi timp cooperarea europeană în domeniul educaţiei şi formării profesionale.
CE presupune?
Elevii, formabilii şi ucenicii pot efectua un stagiu de formare profesională sau ucenicie în altă ţară într-una din următoarele instituţii: - O companie - O instituţie publică sau într-o organizaţie non-guvernamentală - O instituţie de formare profesională, cu perioade de învăţare practică într-o companie
Plasamentele de formare pot dura între 2 săptămâni şi 12 luni. Pregătirea constituie parte integrantă a activităţii şi poate include cursuri de limbă precum şi pregătire culturală şi practică.
Cine poate candida?
Instituţiile de formare profesională din statele membre participante la program pentru elevii/formabilii/ucenicii lor.
Oportunităţi pentru personal
Care sunt?
Erasmus + oferă profesioniştilor din domeniul educaţiei profesionale posibilitatea de a învăţa noi metode de predare şi formare în străinătate, precum şi posibilitatea de a dezvolta reţele internaţionale cu alte instituţii de învăţământ şi de formare profesională.
CE presupune?
Profesioniştii în formare profesională pot lua parte la programe de dezvoltare profesională în altă ţară în următoarele forme: - Participarea la activităţi de formare prin plasamente pe piaţa muncii (N.B: nu poate fi vorba despre cursuri structurate) - Activităţi de job shadowing/observare în instituţii de predare/formare sau în alte organizaţii relevante - Misiune de predare într-o instituţie parteneră
Activităţile pot dura de la 2 zile până la 2 luni.
Cine poate participa?
Următoarele categorii de profesionişti din statele participante la program pot participa la activităţi: - Liderii instituţiilor de formare profesională - Profesori de discipline VET - Formatorii din cadrul companiilor - Persoanele responsabile cu formarea profesională - Consilierii de orientare în carieră - Administratori ai programelor de formare profesională
Model raport individual pentru participanți la mobilități de formare profesională: - stagiar - în proiect fără Cartă VET - cadru didactic - în proiect fără Cartă VET - stagiar - în proiect cu Cartă VET - cadru didactic - în proiect cu Cartă VET
Model contract AN beneficiar unic VET Model contract AN beneficiari multipli VET
Anexele contractului Erasmus+, Mobilităţi de formare profesională/ VET (Acţiunea Cheie 1) pentru anul de selecție 2016 între ANPCDEFP şi instituţiile beneficiare:
Work-based learning toolkit: toolkit-ul reprezintă unul din rezultatele reţelei Work Based Learning and Apprenticeships, reţea formată din 29 de Agenţii Naţionale, printre care şi România. Toolkit-ul oferă o platformă unică pentru promovarea produselor, abordărilor şi instrumentelor.
Ghidul programului Erasmus+: - engleză (secţiunile cele mai relevante pentru mobilitate în domeniul formării profesionale sunt disponibile la paginile 50 - 60, 259 - 263) - română
Bugetul în România alocat în 2016 pentru proiecte de mobilitate pentru formare profesională este de 10.067.510 euro (din care 764.542 euro pentru specialiști VET și 9.302.968 euro pentru elevi). Mai multe detalii în ceea ce priveşte bugetul pentru toate acţiunile şi sectoarele sunt disponibile în secțiunea Buget 2016.
Termenul limită pentru depunerea online a formularului de candidatură în anul 2016 este 2 februarie, ora 13.00 (ora României). Mai multe detalii cu privire la toate termenele limită (atât pentru acţiuni finanţate la nivel naţional dar şi pentru cele centralizate) găsiţi în secțiunea Termene limită 2016.
Carta Erasmus+ pentru mobilităţi de formare profesională (VET)
Mai multe informaţii precum şi formularul şi apelul pentru carta de mobilitate Erasmus+ în domeniul formării profesionale - VET sunt disponibile în secţiunea dedicată AICI.
În apel găsiţi criteriile de eligibilitate, tipurile de organizaţii eligibile, criteriile de excludere, selecţie, evaluare şi de acordare, procedura de depunere a candidaturilor şi calendarul de selecţie.
Termen limită pentru depunerea formularelor: 19 mai 2016.
Anexele contractului Erasmus+, Mobilităţi de formare profesională/ VET (Acţiunea Cheie 1) pentru anul de selecție 2015 între ANPCDEFP şi instituţiile beneficiare:
Ghidul Programului 2015(în paranteză sunt paginile relevante pentru proiectele de mobilitate şcolară) - în limba engleză(paginile 51 - 58, 255 - 259) - în limba română(atenţie, în cazul în care există discrepanţe între cele două versiuni, va prevala conţinutul celei din limba engleză).
Formular de candidatură - Proiecte de mobilitate pentru formare profesională (VET) ATENȚIE! A fost identificată o eroare tehnică - dar și soluția la tabelul pentru nevoi speciale și costuri excepționale, vezi detalii AICI. Pentru a evita orice erori la transmiterea formularului de candidatură vă recomandăm insistent să utilizați formularele actualizate - versiunea 2.04 - vizibilă în colțul din dreapta sus.
Toate documentele relevante pentru anul 2015 la toate acțiunile sunt disponibile AICI.
Mai jos, materialul video înregistrat în timpul webinar-ului din data de 23 februarie 2015 pentru cei interesaţi să depună proiecte de mobilitate Erasmus+ pentru formare profesională.
Prezentarea folosită ca suport de informare pentru webinar este disponibilă AICI.
Formularul de candidatură Formularul se descarcă şi se dezarhivează în calculator. Se deschide şi se completează cu Adobe Reader (minim versiunea 10 - se poate descarca gratuit de AICI).
Atenţie! Candidatura se face doar de către organizaţie/ instituţie. Citiţi cu atenţie Ghidul Programului şi Apelul Naţional la Propuneri de Proiecte înainte de a completa formularul de candidatură.
Erasmus accreditation is a way to access mobility activities under the new Erasmus+ programme. Accreditation is like a membership card for organisations who want to benefit from Erasmus mobility activities.
Erasmus accreditation is a way to access mobility activities under the new Erasmus+ programme. Accreditation is like a membership card for organisations who want to benefit from Erasmus mobility activities.